Home Forums Miscellaneous Het werkt! Waarom je neurofeedback zou moeten proberen

 • This topic is empty.
Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #67791 Reply
  archerconde838
  Guest

  Wat is neurofeedback? Neurofeedback is een vorm van biofeedback waarmee een persoon zijn hersengolven kan veranderen. Het is een leerstrategie die kan worden gezien als een oefening voor de hersenen. Via een computer wordt informatie (feedback) over iemands hersengolfkarakteristieken aan de persoon ter beschikking gesteld. De persoon bestuurt verschillende computerspellen door te leren zijn hersengolven te beheersen. Should you loved this information and you would like to receive more details regarding opleiding trainer neurofeedback kindly visit our internet site. Ze spelen een videogame zonder hun handen te gebruiken!

  Waar wordt Neurofeedback voor gebruikt? Neurofeedback kan helpen bij veel aandoeningen waarbij de hersenen niet zo goed werken als zou kunnen. Deze omvatten Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), leerstoornissen, depressie, angst, slaapstoornissen, chronische pijn, migraine, geheugen, gedragsproblemen, verslavingen, traumatisch en verworven hersenletsel, toevallen, autisme, PTSS en nog veel meer.

  Hoe wordt Neurofeedback gedaan? Een eerste beoordeling wordt gedaan om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over hoe de hersenen zichzelf reguleren. Dit omvat een eerste gesprek om een ​​beschrijving van symptomen, gezondheidsgeschiedenis en familiegeschiedenis te verkrijgen. Een kwantitatieve elektro-encefalograaf (QEEG) wordt vaak geregistreerd. Een QEEG is een klassiek EEG, beoordeeld door een neuroloog en vervolgens vergeleken met databases van normale hersengolven. Een statistische analyse laat zien waar de hersenen wel en niet normaal elektrisch functioneren. Ook wordt de Test of Variables of Attention (TOVA) vaak afgenomen om meer informatie te verzamelen over hoe de hersenen zichzelf reguleren. Wanneer de QEEG en TOVA aan het einde van de behandeling opnieuw worden gedaan, zijn de verbeteringen in de hersengolfpatronen en het functioneren te zien.

  De Neurofeedback training is een pijnloze, niet-invasieve procedure. Een of meer sensoren worden op de hoofdhuid en één op elk oor geplaatst. De hersengolven worden vervolgens weergegeven op een computer in een EEG-videodisplay en door middel van een videogame. De persoon bedient het videospel met zijn hersenen. Naarmate de gewenste hersengolfactiviteit toeneemt, wordt de persoon beloond (gegeven feedback) door de videogame sneller te zien bewegen, punten te scoren en piepjes te horen. Geleidelijk aan reageren de hersenen op de feedback die ze krijgen en vindt er een “leren” van nieuwe hersengolfpatronen plaats. Het nieuwe patroon is er een dat dichter in de buurt komt van wat normaal wordt waargenomen bij personen zonder dergelijke aandoeningen of handicaps.

  Het oorspronkelijke onderzoek werd eind jaren zestig aan de UCLA gedaan. Op de hoofdhuid van katten werden sensoren bevestigd. Toen de katten de grootte van een bepaalde hersengolf vergrootten, werden ze beloond met melk en kippenbouillon. Al snel produceerden ze tonnen van deze hersengolf!

  Welke resultaten behalen we? 3In het geval van ADHD kunnen impulsiviteit, afleidbaarheid en hyperactiviteit allemaal worden verminderd door training. Ook het cognitief functioneren kan verbeteren. In twee klinische onderzoeken werd een gemiddelde IQ-stijging van 10 tot 23 punten aangetoond. Een persoon kan zijn vermogen om zijn gedrag te beheersen vergroten. Voor depressie kan er een geleidelijke verbetering van de stemming zijn en een vermindering van inspanningsmoeheid. Voor angst- en paniekaanvallen is er een geleidelijke afname in frequentie en ernst van angstepisodes totdat de toestand normaliseert. Bij migraine treedt een afname van frequentie en intensiteit op. Voor verslavingen rapporteerde één onderzoek een terugvalvermindering van 50%. Voor TBI wordt een geleidelijke vermindering van de stoornis waargenomen (geheugen, beweging van ledematen, toevallen, enz.).

  Hoe lang duurt de opleiding normaal gesproken? Neurofeedbacktraining is een leerproces en daarom worden de resultaten geleidelijk zichtbaar. Voor de meeste aandoeningen is de eerste vooruitgang te zien binnen ongeveer tien sessies. Initiële trainingsdoelen kunnen worden bereikt door twintig sessies. Voor sommige aandoeningen wordt verwacht dat de training ongeveer veertig sessies duurt of zelfs meer in ernstige gevallen. In eerste instantie worden sessies minstens twee keer per week gedaan om het leren dat in de hersenen plaatsvindt te versterken. Hoewel resultaten kunnen worden verkregen met sessies van één keer per week, zijn er meestal meer totale sessies nodig dan wanneer ze minstens twee keer per week worden gedaan.

  Is neurofeedback effectief? Neurofeedback voldoet aan de klinische richtlijnen van de Academy of Child and Adolescent Psychiatric Clinics of North America voor de behandeling van ADHD, epileptische stoornissen, angst (inclusief obsessief-compulsieve stoornis, gegeneraliseerde angststoornis, posttraumatische stressstoornis en fobieën), depressie, leesproblemen, en verslavende stoornissen. The Journal of Neurotherapy (17 juni 2010) kondigde de publicatie aan van “A Position Paper on Neurofeedback for the Treatment of ADHD”, waarin de auteurs aantonen dat Neurofeedback een veilige en effectieve behandelingsinterventie is voor AD/HD, die voldoet aan een beoordelingsniveau van 5: Doeltreffend en specifiek. Het wordt niet beter dan dat.

Viewing 1 post (of 1 total)
Reply To: Het werkt! Waarom je neurofeedback zou moeten proberen
Your information: